Hoofdstuk 4. De tegenpartij opende

Inhoudsopgave

Volgbiedingen
In de sandwich
Responsive doublets
Negatieve redoublets
Sprongvolgbiedingen
Het 1SA volgbod
Informatiedoublets
Als de tegenpartij meebiedt
Rebids van doubleerder
Speciale informatiedoublets
Balancing
Verdediging tegen transfer preempts
BEEN verdediging tegen multi 2♦
Andere verdedigende biedingen
Brozel tegen sterke 1SA en sterke 1♣
In derde positie na een transferantwoord
Tegen sterke 1♣-openingen
Het bieden na (1SA)-dbl of (1♣)-1SA
Multi-Landy tegen zwakke 1SA
De wereldconventie

Volgbiedingen

We spelen over het algemeen constructieve volgbiedingen, kwetsbaar tenminste tegen openingskracht aan, niet kwetsbaar ligt de ondergrens in de buurt van de acht punten (als het volgbod veel ruimte wegneemt).

Na een volgbod is een nieuwe kleur rondeforcing. Cue-bids zijn unassuming, beloven dus fit en tenminste een inviterend spel. Na een volgbod van 1♥ of 1♠ spelen we a la Bergen 3♣ als "Mixed raise" en 3♦ als inviterende of betere verhoging met tenminste vier troeven mee.

Wanneer de 3♣/♦ verhogingen niet beschikbaar zijn belooft een sprong naar drie niveau en vierkaart met circa 5-8 punten (competitive). Waar mogelijk belooft een sprong-cue bid een inviterend of betere hand met tenminste een vierkaart steun.

In de sandwich

Voorzichtigheid is hier uiteraard geboden. Let meer op de kwaliteit van de kleur dan op puntenkracht (hoe meer punten je zelft hebt, hoe minder je partner).

Een volgbod in de kleur van antwoorder, bijvoorbeeld (1♣) - pas - (1♥) - 2♥, is bij ons natuurlijk. 1♥ belooft tenslotte niet meer dan vier keer de vijf.

Responsive doublets

De situatie lijkt veel op de situatie bij teruggekaatste doublets: (1Y) - 1Z/2X - (2/3/4Y). Doublet is nu responsive tot en met 4♥. Je belooft beide ongeboden kleuren, vanaf twee vierkaarten, maar in de meeste gevallen zul je tenminste 5/4 zijn.

Negatieve redoublets

Na een negatief doublet op partners volgbod is redoublet "negatief". Het belooft een tophonneur in partners kleur. Redoublet ontkent kracht en verdeling om partners kleur te verhogen met een sprong, maar een enkele verhoging kun je nog wel hebben.

Sprongvolgbiedingen

We spelen zwakke sprongvolgbiedingen bij elke kwetsbaarheid. Een zwak volgbod gebeurt op ca. 6 tot 10 punten. Hieronder staan wat uitersten voor de situatie (1♣)-2♠.

Voor een intermediate sprongvolgbod op 3 niveau is de range 14-17 punten (antwoorder heeft nu geen invite meer).

Voorbeelden:

♠KB9643
♥8
♦9876
♣87

Deze gatenkaas is een minimaal niet-kwetsbaar 2♠-volgbod over een 1♣-opening van de tegenpartij. Laat ze op drie niveau maar naar de hartenfit zoeken.

♠KB10965
♥K3
♦K54
♣93

Maximaal niet-kwetsbaar 2♠ volgbod over 1♣. Je hebt een beetje veel, maar al je plaatjes zijn "zacht".

♠AK10763
♥8
♦876
♣K87

Dit is te veel. Volg 1♠.