Balancing

Na een opening van één in een kleur gevolgd door twee passen worden de veristen voor volgbiedingen en informatiedoublets aangepast. Voor beiden geldt dat de minimumvereisten met ongeveer een koning worden verlaagd.

Sprongvolgbiedingen zijn (uiteraard) niet langer zwak. Waar wil je de tegenparij uitpraten? Om informatiedoublet en het gewone volgbod wat te ontlasten kunnen ze worden gedaan vanaf een vijfkaart, met ongeveer 12-16 punten.

Ook het SA-volgbod wordt in de balancing positie afgezwakt tot ongeveer 10-14 punten, en het mag dan ook zonder stopper (je veronderstelt lengte bij partner, anders had hij wellicht kunnen bieden).

Over deze zwakke SA-volgbiedingen spelen we geen transfers en dergelijke. Alleen een cue-bid is forcing en wordt gebruikt voor het vinden van een 4-4 fit in een hoge kleur. Na een 1♣ opening kan 3♣ worden geboden als sign-off.

Een informatiedoublet gevolgd door een SA-bod op het laagste niveau belooft 15-17 punten. De 18-19 range die nu in het water lijkt te vallen bieden we door een direct 2SA volgbod. Daarover bieden we alsof er 2SA geopend is.

Een informatiedoublet in de vierde hand wordt gebruikt om het bod open te houden en wordt gedaan vanaf zo'n negen punten. De antwoordende hand dient rekening te houden met dit verlaagde punten aantal. Derhalve wordt na (1♦) - pas - (pas) - dbl - (pas) voor een 1SA bod 9-12 punten verlangd en voor 2SA 13-14.